Lečo po eskimácky

Autor: Ivan Rias | 18.8.2011 o 11:06 | (upravené 1.9.2011 o 8:30) Karma článku: 14,49 | Prečítané:  2995x

Ešte som sem nikdy nedal recept na jedlo, ale teraz urobím výnimku. Pripravím vám takú žranicu, že si olížete prsty aj na nohách. Prípadne vylížete aj Woka. Ak si myslíte, že uvariť lečo nie je nijaký kumšt a dokáže ho spraviť aj ten jednoruký Kelt z reklamy, ste na omyle. Pripraviť dobré lečo, priatelia, je veda. Tak poďme na to.

Najprv si povieme, čo budeme potrebovať, po našom mitä tarvitsemme? V prvom rade budeme potrebovať, samozrejme, hlad. Ak človek nie je hladný, varenie stráca význam.
Nuž teda, na eskimácke lečo nám bude treba nejaký tuk, cibuľu, papriku, paradajky, soľ a pevné nervy.

A teraz postup.

Vyjdeme z iglu, rozhliadneme sa po šírej snežnej pláni a v duchu prekľajeme deň, keď sme sa rozhodli umiestniť záhradku tak ďaleko.
Potom zájdeme do vedľajšieho menšieho iglu, ktoré používame ako chladničku s mrazničkou, aby sme zistili, že okrem zmrznutej cibule tam nič nie je a všetok tuk sa už minul.
Škaredo zahrešíme - do mrožovej papule - a vojdeme do tretieho iglu, ktoré nám slúži ako šopa. Vezmeme harpúnu, trošku ju vyklepeme, pretiahneme oslou alebo oslom a vyberieme sa do zátoky na tuk. Najlepší tuk majú tulene. Ak nie sú práve tie tulene stúlené na brehu, budeme si musieť nejakého uloviť.
Pri love dávame veľký pozor, aby sme namiesto tuleňa nezapichli nejakého potápača, ktorý sa sem zatáral odkiaľsi od korálových útesov. Už sa také stalo a boli s tým veľké problémy. Náčelník nemá rád papierovanie.
Uloveného tuleňa si hodíme na plece, a pískajúc si Moje želanie z Mrázika, kráčame domov. Skúsenejší lovci si dávajú na plece protišmykovú podložku, lebo tuleň je slizký a šmýka sa ako sviňa. Alebo ho ponesieme proti srsti, ako radia ešte skúsenejší.

Keď už tuk máme doma, zapriahneme huskie do saní a vyberieme sa do vzdialenej záhradky po papriku a paradajky. Po dvoch týždňoch prídeme k záhradke, odhádžeme kopec snehu, ktorý Google Earth detegoval ako nový mrakodrap, a zistíme, že ani tento rok sa nám nič neurodilo.
Povieme si, bodaj to vorvaň vzal, vzhliadneme k nebesiam s otázkou v očiach - prečo nám to, panebože, robíš, a vrátime sa domov.

Keďže zelenina nie je, a bez nej lečo nie je bohviečo, siahneme po pláne B.

Na panvicu hodíme dve-tri kocky tulenieho tuku, a otvoríme konzervu s nápisom LEČO, ktorú si tu vlani zabudla slovenská expedícia, skúmajúca vplyv kopulácie plutvonožcov na globálne otepľovanie.
Obsah konzervy šmaríme na horúci tuk, chvíľu povaríme, pomiešame, pridáme štipku soli a môžeme sa pustiť do jedla.
Dobrú chuť!

Nabudúce si povieme, ako sa pripravujú flambované halušky s bryndzou. Už teraz sa mi slinky zbiehajú. Mňam!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe má za sebou prvú sezónu v najvyššej lige. Očakávali sme viac, ale nebolo to zlé, hovorí šéf tímu Ralph Denk.

KOMENTÁRE

Menej rande, alkoholu aj sexu. Súčasná doba predlžuje dospievanie

Vek 25 rokov je akoby 18 z minulosti.


Už ste čítali?